חברת מחשבים ידועה פרסמה מודעה, ובה הם מחפשים עובדים דוברי שפות שונות המתמצאים בתוכנות מחשב. משה כהן, ישראלי שורשי, החליט להגיש מועמדות. אז נכון שהוא לא מי-יודע-מה מבין במחשבים ובקושי מגמגם כמה מילים באנגלית, ובכל זאת הוא הגיש מועמדות. “הרי מה יש לי להפסיד?”
מכתב רשמי הגיע למיודענו משה כהן, ובו התבקש להגיע לאולם כנסים בתאריך מסוים. כשהגיע ביום המיועד לאולם הכנסים, נדהם לגלות שהוא רק עוד אחד מתוך מאות אנשים שהגישו מועמדות.
עלה מישהו לבמה והכריז במיקרופון: “כל מי שאינו מתמצא בתוכנת ABC – שיעזוב את האולם!”. משה ראה עשרות אנשים עוזבים את האולם, אך אף על פי שהוא לא מכיר שום תוכנה במחשב ובוודאי שלא את התוכנה המדוברת, הוא החליט להישאר, כי “הרי מה יש לי להפסיד?”
המשיך המנחה במיקרופון: “כל מי שאינו מכיר את תוכנת DEFG – שיעזוב את האולם!” שוב חזר המחזה על עצמו -עשרות אנשים עזבו את האולם, אולם משה כהן עדיין בשלו, כי “הרי מה יש לי להפסיד?”
המשיך הקריין: “כל מי שאינו מדבר הונגרית ופלמית – שיעזוב את האולם!”
עבור גיבור סיפורנו פלמית והונגרית הן בדיוק כמו סינית, אבל הוא בכל זאת נשאר, כי “הרי מה יש לי להפסיד?”
האולם נותר כמעט ריק מאדם. רק משה ואדם נוסף שרדו את תהליך המיון ההמוני.
פנה המנחה לשני האנשים ושאל אותם: “אתם מדברים פלמית?” וביקש ממשה כהן לשוחח עם המועמד השני בפלמית.
משה לא התבלבל. הוא הסתובב לכיוונו של השני ואמר לו במבטא פלמי: “שמע ישראל ה’ אלוקינו!” ענה לו האדם השני במבטא פלמי: “ה’ אחד”.
כמה פעמים יצא לך לראות חברות שלך, אלה שלמדו איתך את אותם לימודים, אך הן מעיזות לצאת לעבוד בתחום ואת לא?
כמה פעמים חשבת שאת לא מספיק טובה? שאת צריכה ללמוד עוד? ואחרי שאת לומדת עוד את עדיין חושבת שאת צריכה ללמוד עוד?
כמה פעמים רצית שיהיה לך ביטחון עצמי כמו?…
מה זה בעצם ביטחון עצמי?
יש כאלה שיגידו שביטחון עצמי מורכב מיֶדע + ניסיון. כלומר, אם יש משהו שאת יודעת לעשות ועשית אותו מספיק פעמים, יש לך ביטחון עצמי לעשות את זה שוב.
אילו זה היה נכון, לא הייתי טורחת לכתוב לך את המילים הללו.
פעם אמרו שבאירופה כולם פוחדים מג’וק. מחייליו של נפוליאון הטילו אימה על כולם, והם עצמם – רעדו מהמפקדים שלהם. המפקדים פחדו מאנשי הדרג הצבאי הגבוה, ואלה – חרדו מהשרים, שיראו מנפוליאון. נפוליאון עצמו פחד מאשתו, והרי אשתו, ככל הנשים, חָרְדָה ממקקים – כך יוצא שכולם בעצם מפחדים מג’וק.
לא נדיר למצוא אנשים שופעי ביטחון עצמי בסיטואציה מסוימת, ובמקביל, מרגישים חרדה של ממש כשהם נמצאים בסיטואציה אחרת.
מי אינו מכיר את הרב נויגרשל, המרצה המפורסם שמדבר באופן קבוע מול מאות אנשים? הוא עצמו שיתף פעם את הציבור בחרדה שלו לגשת לעמוד להתפלל בבית הכנסת. הוא סיפר שבשנת האבל על אביו, היה הולך להתפלל במושב זקנים, פשוט משום שלא היה לו אומץ לעשות זאת בבית הכנסת שבו התפלל יום יום…
איך ייתכן שלפעמים אדם משדר ביטחון עצמי רב, ובזמן אחר הביטחון העצמי שלו שואף לאפס?
זו בדיוק ההוכחה לכך שביטחון עצמי הוא לא רק עניין של ידע + ניסיון. ביטחון עצמי נובע מרבדים עמוקים יותר.
הגורמים הדומיננטיים ביותר שמשפיעים על הביטחון העצמי שלנו, הם תפיסות העולם והסטריאוטיפים שגיבשנו לגבי עצמנו.
אולי ניסית פעם ולא ממש הלך לך, הסקת לך מסקנות חפוזות מדי והתייאשת…
ייתכן שהשורש טמון עוד יותר עמוק – בתחושת הערך עצמי שלך, שגורמת לך לא להאמין בעצמך מספיק. אם את לא מאמינה בעצמך, איך תגרמי לאחרים להאמין בך?
חוסר ביטחון עצמי הוא לא גזירה משמיים. אפשר לבנות את הביטחון העצמי, אפשר לעבוד עליו. ולא, לא חייבים להתחיל בפעולות גרנדיוזיות. כדאי ומומלץ לעבוד בצעדים קטנים ממש, ולהתקדם בהדרגה.
נעשה את זה ביחד?
אם את בעניין, את מוזמנת לעשות את שיעורי הבית שלך…
המשימה לשבוע הקרוב:
את חולמת על לכבוש יעד גדול ואין לך די ביטחון כדי להגשים אותו? חשבי על פעולה קטנה שאת כן מסוגלת לעשות בדרך להגשמת היעד. למשל, אם את חולמת להעביר סדנא לקבוצת נשים, נסי למצוא מישהי שמוכנה לבוא ללמוד אצלך באופן פרטי במחיר סמלי ולמדי אותה. כך גם תוודאי שאת מצוידת בידע הנכון, ותוכלי לקבל משוב מיידי, אך לא מאיים מדי, כדי להשתפר ולהשתדרג.
הפחד מ”מה יגידו” הוא מאפיין מובהק של חוסר ביטחון עצמי. בדיוק בשביל זה פיתחתי את “תרגיל אייכלר ל’מה יגידו'”. אם עדיין לא קיבלת את המדריך, תלחצי כאן וקבלי אותה במתנה.